Journal

28.06.2021

Schermafbeelding 2021 06 28 om 19 31 11

Artikel 6: de illusie van onschuld?

In de podcast #Tussenderegels nodigen Sofie Royer en Renaud Vercaemst elke aflevering een gast uit die een wetsartikel meebrengt met een voor hem of haar bijzondere betekenis. Met verhalen over markante rechtszaken, opmerkelijke histories of intrigerende anekdotes brengen zij dode letters tot leven. Anne Marie De Clerck was te gast in deze podcast en sprak - hoe kan het anders - over het vermoeden van onschuld.

Artikel 6: de illusie van onschuld?

Lees meer Arrow right

12.02.2021

IMG 0322 5

Interview

Ik werd geïnterviewd door De Juristenkrant in de mooie rubriek Mensen. Uitdagende vragen die me deden stilstaan bij mijn loopbaan en mijn drijfveren als strafpleiter. Dat professioneel traject ging van een naïeve beginneling in de strafadvocatuur, naar vennoot in een groot strafrechtkantoor, tot mijn thuis vinden in mijn eigen boetiekkantoor Jordan & Ray. Quite a ride. Waar ik vandaag sta, voel ik me inderdaad voor nu thuiskomen. Meer dan ooit kan ik mijn persoonlijkheid en mijn stijl neerzetten in mijn zaken. Mijn job laat me mensen ontmoeten in hun meest miserabele momenten. Je ziet ellende en je wordt geconfronteerd met onrecht. Maar midden in dat onrecht alles in de strijd gooien en het beste van jezelf geven, verschaft enorm veel voldoening.

Lees meer Arrow right

06.11.2020

Moran JL5brj0 Ccc I unsplash

Justice for all: een wake-upcall voor de advocatuur

Op Vier is nu de realityreeks Justice for all te zien. Zeven mannelijke strafpleiters bieden het brede publiek een inkijk in hun werk en leven. Dit gaat niet zonder straffe uitspraken en stoer borstgeklop. Het ego en machisme druipen van het scherm af. En toch vind ik het een goede reeks. De korte versie van mijn opinie verscheen in De Standaard. De uitgebreide blog leest u hier.

Lees meer Arrow right

05.09.2020

Chovanec opiniestuk

Gebruik het geheim van het onderzoek niet als alibi

Het geheim van het onderzoek mag niet als alibi gebruikt worden om eigen structurele tekortkomingen van justitie te verbergen. Het blunderboek van de zaak-Chovanec is duidelijk genoeg, en dan mag en moet dit aangeklaagd worden in plaats van toegedekt.

Lees meer Arrow right

31.03.2020

Matthew ansley ihl2 Q5 F VYA unsplash

Mensenrechtenhof veroordeelt België voor inhumane behandeling van psychisch zieke gevangene

Onze gevangenissen kampen met een structurele afwezigheid van psychische zorg. Dit leidde op 31 maart 2020 tot een veroordeling van België door het Europees Mensenrechtenhof omdat een man in voorlopige hechtenis niet de vereiste psychische zorg had verkregen.

Lees meer Arrow right

18.02.2020

IMG 1081

Vrouwenmoord specifiek in wet opnemen is in strijd met gelijkheid

De Vrouwenraad vraagt om van vrouwenmoord een apart misdrijf te maken in de wet. Onnodig meen ik. De wet is al duidelijk genoeg.

Lees meer Arrow right

25.01.2020

Police 1355512 1920

Zet geen val op voor agenten

Het Comité P wil integriteitstests invoeren voor de politie. Dat is een slecht idee.

Lees meer Arrow right

12.08.2019

Europeana Sxyh OL Xx5p Q unsplash 1

Een naaktfouille door de politie: mag dat zomaar?

Het lichaamsonderzoek van een slachtoffer of verdachte van een misdrijf, is een onderzoek waardoor het seksueel eergevoel kan worden gekwetst. Zo’n onderzoek mag enkel op bevel van een rechter worden uitgevoerd.

Lees meer Arrow right

07.03.2018

Lectrr hardy

Je zult maar jurylid zijn in de zaak-Hardy

Als we in de toekomst terugkijken op het proces-Hardy, zal het justitieapparaat wellicht op weinig gratie kunnen rekenen. Barbaarse daden handel je niet af op barbaarse wijze.

Lees meer Arrow right

12.11.2017

Silence 1460610 1280x960

De mythe van het geheim van het onderzoek

Het geheim van het onderzoek vormt een ankerpunt dat ertoe moet bijdragen dat de waarheid zonder onnodige hindernissen aan het licht komt. Maar over het geheim van het strafonderzoek doen ook mythes de ronde. Tijd om dit juridisch principe te ontleden.

Lees meer Arrow right

Om de website zo optimaal mogelijk vorm te geven en voortdurend te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies.

Accepteer Weiger Lees meer